”Cezmi”

Kitabın Adı: Cezmi
Kitabın Yazarı: Namık Kemal
Basım Yılı: 1999
Yayın Evi: İnkılap Yayın Evi Sirkeci İstanbul
Kitabın Konusu Roman, Sokullu Devrinde başlayan Türk-İran savaşlarıyla da ilgili bir aşk ve tarih romanıdır.
Kitabın ÖzetiCezmi, yiğit bir sipahi olduğu kadar, bilgin bir şairdir de. Yakışıklıdır. Ciritte, atlı sporda ustadır. Namık Kemal, Cezmi’de kendi gençliğini yaşıyor gibidir.
Romanın hikayesi İstanbul’ da başlar, Azerbaycan’da ve İran’da sürüp gider. Tebriz sarayında sona erer. İran’da Şah Tahmasın’ın oğlu Mehmet Hudabende, şahlık tahtında, eşi Şehriyar, kız kardeşi Perihan, şahın kör oluşundan da faydalanarak, siyasette, devlet işlerinde sözü geçen kişilerdir. İran’la Osmanlı devleti arasında savaş başlar. Cezmi bu savaşa gönüllü olarak katılır. Adil Giray’la bu savaşta tanışırlar. İran ordusu perişan edilir, birçok yerler ele geçirilir. Gazi Giray, kardeşi Adil Giray esir düşerler. Şehriyar ve Perihan, Adil Giray’a aşık olurlar. Sünni mezhebinden olan Perihan, seviştiği Adil Giray’la, Osmanlı ordusunun da yardımını sağlayarak İran saltanatını ele geçirmek amacındadır. Bunu Şehriyar haber alır, taraflar kanlı bir boğuşmaya tutuşurlar. Şehriyar, Perihan ve Adil Giray ölürler. Cezmi yaralanır. Derviş kılığına girerek güçlükle vatanına döner.
Kitabın Ana FikriAşkın politikaya bulaşmaması gerektiğidir.
Kitaptaki Olayların ve Şahısların DeğerlendirilmesiRomandaki önemli olaylar genellikle İran sarayında Adil Giray, Şehriyar ve Perihan arasında geçmektedir. Cezmi Adil Giray gibi doğuştan asker ve şair yaratılan biridir. Şehriyar vücut güzeli olmasına rağmen, ruh ve ahlak güzeli değildir. Perihan ise kötü niyetli olmayan güzel bir insandır.
Kitap Hakkındaki GörüşlerEdebiyatımızda ilk tarihi roman olmasına karşın ilgi çekici ve sürükleyici bir romandır.
Kitabın Yazarı Hakkında Kısa BilgiNamık Kemal en büyük ve en gür sesli vatan şairimizdir. 1940’da Tekirdağ da doğdu. Edebiyatımızın hemen hemen her türünde eser verdi. Eserlerinde çoğunlukla vatan, millet, hürriyet ve toplumsal konuları işlemiştir. Toplum için sanat ilkesine bağlanmıştır. En önemli eserleri arasında Vatan Yahut Silistre, Zavallı Çocuk, Akif Bey, Karabela, İntibah, Takip yer almaktadır.
Kategoriler
- Atasözü ve Deyim Hikayeleri
- Başarı Hikayeleri
- Bilgelik Hikayeleri
- Aşk Hikayeleri
- Çocuk Hikayeleri
- Çocuk Klasikleri
- Dede Korkut Hikayeleri
- Dini Hikayeler
- Düşündüren Eğiten Hikayeler
- Duygusal Hikayeler
- Dehşet Hikayeleri
- Efsane Hikayeler
- Eğlenceli Hikayeler
- Guy de Maupassant Hikayeleri
- Halk Hikayeleri
- Genel Hikayeler
- İbretlik Hikayeler
- Kahramanlık Hikayeleri
- Çocuk Masalları
- Kısa Hikayeler
- Korku Hikayeleri
- Macera Hikayeleri
- Mesneviden Hikayeler
- Nasrettin Hoca'dan Seçmeler
- Okul Hikayeleri
- Ömer Seyfettin Hikayeleri
- Roman Özetleri
- Seçme Hikayeler