”Toprak Uyanırsa”

Kitabın Adı: Toprak Uyanırsa

Kitabın Yazarı:Şevket Süreyya Aydemir

Basım Yılı:1993

Yayın Evi:Remzi Kitabevi – İstanbul

Kitabın Konusu Bir öğretmenin emekli olduktan sonra başından geçen olayları; bir öğretmenin görevlerini, yapması gereken şeyleri anlatan bir kitaptır.

Kitabın ÖzetiOlayın içinde geçen öğretmen, aslında emekli olmuş vurdumduymaz bir öğretmendir. Fakat emekli olduktan sonra zamanını bunca sene ne kadar boş şeyler içinde harcadığını anlar. Emekli olmadan önce kurduğu hayallerin hiçbiri gerçekleşmez. Eğitim müdürü ile konuşmaya gider. Eğitim müdürü ona bir köyde öğretmenlik yapabileceği müjdesini verir. Gittiği köy tahmininden kötü çıkar. Geri dönmek ister fakat bunu yapamaz. Çünkü, oradaki insanları çok sevmiştir ve onlar için bir şeyler yapmak ister. Köyde ilk olarak ilgilendiği yer okuldur. Daha sonra köyün başına dert olan bataklığı kurutur. Bunları yaparken de başından birçok olay geçer. Köyü çok iyi bir duruma getirir. Öyle ki artık köye yabancılar gelmeye başlar. İnsanlar iş sahibi olurlar. Öğretmen hayatının en verimli yıllarını burada geçirir. Köyde köy odaları açılır, bir eğitim seferberliği başlar. Köyde yıllardır yapılamayan nüfus sayımı bile yapılır. Artık Ekmeksiz köy için yeni ufuklar açılmıştır.

Kitabın Ana Fikriİnsan sırlar içinde yaşar ve bunu fark edemez. Fakat etrafındaki insanlara ilgi gösteren sosyal insanlar bunu keşfederler ve hayattan tat almaya başlarlar.

Kitaptaki Olayların ve Şahısların Değerlendirilmesi Ekmeksiz Köy Öğretmeni: Vatansever, sosyal, insanlarla çok iyi iletişim kurabilen bir insan.

Hoca Efendi: Kooperatifçiliğe merak sarmış, kendi yağında kavrulan bir insandır.

Muhtar: Öğretmenin köye gelmesinden beri ona yardım eden, dürüst, vatansever bir insandır.

Kitap Hakkındaki GörüşlerKitap sade bir dille yazıldığı için anlaşılması kolay bir kitaptır. Olaylara yaklaşım tarzı diğer kitaplardan daha güzel ve daha farklıdır. Herkesin okumasını tavsiye ederim.

Kitabın Yazarı Hakkında Kısa BilgiŞevket Süreyya Aydemir eski bir öğretmendir. Bu öğretmenlik görevi sırasında O, çalışmalarının niteliği ve başarısı üzerinde öyle bir takdir belgesine de mazhar olmuştur ki, bu belge, fani hayatında, her Türk’ün bir şeref tacı ve bir ülküsü sayılabilir. Bu taktir, Gazi Mustafa Kemal’in, Şevket Süreyya’nın hem eğitim başarıları, hem de şahsiyeti üstündeki üstün ve pek eşi olmayan yazılı ifadeleridir. Tek Adam, Suyu Arayan Adam, Toprak Uyanırsa en önemli eserlerindendir.

Yorum Yap

Yazım Kuralları “İkilemelerin Yazılışı”

Okunma Sayısı: 855

Noktalama İşaretleri Köşeli Ayraç ( [ ] )

Okunma Sayısı: 850

Noktalama İşaretleri Nokta ( . )

Okunma Sayısı: 752

Akıl Akıldan Üstündür.

Okunma Sayısı: 707

Saman Altından Su Yürütmek

Okunma Sayısı: 533

Yazım Kuralları “Yabancı Özel Adların Yazlışı”

Okunma Sayısı: 489

Noktalama İşaretleri Kısa Çizgi ( – )

Okunma Sayısı: 481

İlginizi Çekebilir

Ziyaretçi istatistikleri.

Rekor: 1569 (20.06.2024)

AdBlock veya uBlock Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün.

AdBlock veya uBlock'u Devre Dışı Bıraktım