“Çifte pasaportluların mali bilgileri toplanmaya başlandı”

Rate This Thread:
Results 1 to 1 of 1

Thread: “Çifte pasaportluların mali bilgileri toplanmaya başlandı”

  1. Go to Thank YouDownload #1
    Go to Thank You
    Banlama Ustası karam82's Avatar

    Info

    Go to Top of Post

    Default “Çifte pasaportluların mali bilgileri toplanmaya başlandı”


    Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren “Otomatik Bilgi Paylaşımı’’ ile ilgili kaygılar halen devam ediyor. Sözcü yazarı Nedim Türkmen, yurt dışı seçmen listelerini ele geçiren ülkelerin burada isimleri yer alan ve kendi ülke vatandaşlığına geçenlerle ilgili mali bilgileri toplamaya başladığını açıkladı.

    Türkmen, “Çanlar çifte pasaportlu Türkler için çalıyor” başlığıyla yayımlanan yazısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

    “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Avrupa Konseyi’nin öncülüğünde hazırlanan ve 116 ülke tarafından 03.11.2011 tarihinde imzalanan ‘Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi’ne Türkiye’de taraf olmuş ve bu sözleşme 20.05.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7018 sayılı ‘Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’ ile mevzuatımıza girmiştir” belirten Türkmen, sözlerine “Bu kanun ile verilen yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu söz konusu sözleşmeyi 26.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/10969 sayılı ‘Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin İlişik Çekince ve Beyanlarla Birlikte Onaylanması Hakkında Karar’ ile onayladı. Son olarak, 26.06.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/11790 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sözleşmenin yürürlük tarihi 1 Temmuz 2018 olarak belirlenmişti” yer verdi.

    Türkmen, yazısına şu sözlerle devam etti:

    – Sözleşme ile taraf ülkeler arasında bilgi değişimi, yurt dışı vergi incelemeleri, eş zamanlı vergi incelemeleri, tahsilatta yardımlaşma ve tebligat konularında idari yardımlaşma öngörülmektedir. Bilgi değişimi üç şekilde yapılabilecektir: Talep üzerine bilgi değişimi, kendiliğinden bilgi değişimi ve otomatik bilgi değişimi. Bu yöntemlerden “otomatik bilgi değişimi” Türk vatandaşı olup yurt dışında çalışan ve çifte pasaporta sahip vatandaşlarımız için önemli sonuçlar doğuracaktır. Sözleşmeye taraf ülkelerdeki bankalar, sigorta şirketleri, saklama kuruluşları gibi finansal kuruluşlar, müşterilerinin sahip olduğu menkul kıymet, ortaklık payları, mevduat hesapları, saklama hesapları, sigorta ve anüite sözleşmeleri, türev finansal ürünler gibi finansal varlıklar ile bu finansal varlıklardan elde edilen kâr payı, faiz, kira, gayrimaddi hak, anüite, sigorta poliçe gelirleri gibi gelirler ile finansal varlık satış gelirlerini kendi ülkelerindeki yetkili makamlara bildireceklerdir. Bu verileri toplayan mali otoriteler, herhangi bir talep olmaksızın, otomatik olarak diğer ülkelerin mükelleflerinin mali bilgilerini o ülkelerle paylaşacaktır. Söz konusu bilgi paylaşımı karşılıklı olacaktır. Yani Türkiye bir ülkenin mukimi gerçek ve tüzel kişilerin finansal bilgilerini paylaşırken, söz konusu ülke de orada bulunan Türkiye’de mukim gerçek ve tüzel kişilerin finansal bilgilerini Türk Gelir İdaresi ile paylaşacaktır.

    Yazının tamamını okumak için https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/nedim-turkmen/canlar-cifte-pasaportlu-turkler-icin-caliyor-3110314/

    (G.Ş)











Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •